IX edycja Festiwalu Dobrego Smaku

150x110

Zapraszamy restauratorów i właścicieli kawiarni z ulicy Piotrkowskiej (i bezpośredniego sąsiedztwa) do udziału w kolejnym Festiwalu Dobrego Smaku. Po dwuletnich przygodach z drobiem, przyszedł czas na dania oparte o tradycję i sezonowość. Właśnie te dwa hasła są motywem przewodnim 9. edycji Festiwalu Dobrego Smaku, który odbędzie się w dniach 24-27 maja 2012.

W tym roku szefom kuchni dajemy dużo swobody. Tradycja i Sezonowość, czyli hasło przewodnie 9. edycji Festiwalu Dobrego Smaku, daje kucharzom możliwość popuszczenia wodzy fantazji. Nie narzucamy żadnych składników, co więcej - nie ograniczamy się do kuchni polskiej! Wszak „Tradycję i Sezonowość” można kultywować w kuchniach całego świata.
Szefowie kuchni restauracji z ulicy Piotrkowskiej (i bezpośredniego sąsiedztwa), biorących udział w Festiwalu, powinni przygotować festiwalowe danie oparte o modną ideę zwrócenia się ku tradycji, z wykorzystaniem sezonowych produktów.
Konkursowe danie, serwowane przez cały czas trwania FDS, powinno w jasny sposób odnosić się do hasła przewodniego tegorocznej edycji, nie musi być daniem mięsnym, ale ważne, by zwróciło uwagę łodzian. Dlaczego to ważne? Bo po raz kolejny to łodzianie, w głosowaniu smsowym, wybiorą swoje ulubione danie. Dania oceniać będzie także anonimowe jury, które przyzna swoją nagrodę. Co jeszcze warto wiedzieć o konkursowym daniu? Powinno być autorskie, wyjątkowe i musi być w specjalnej, konkursowej cenie - 10 zł.
Festiwal Dobrego Smaku to doskonała forma promocji restauracji i kawairni - w trakcie czterech dni trwania imprezy łódzkie lokale odwiedzi kilkuset poszukiwaczy dobrego smaku. O Festiwalu informować będą patroni medialni: m.in. łódzka redakcja „Gazety Wyborczej” i kanał telewizyjny Kuchnia+ (dawniej Kuchnia.tv). Rozbudowany program Festiwalu zakłada również m.in. wspólne gotowanie z Grzegorzem Łapanowskim - znanym propagatorem kuchni sezonowej i bio.
Po pysznym obiedzie czas na deser i dobrą kawę. Dlatego zapraszamy też kawiarnie z ul. Piotrkowskiej i przecznic do drugiego, festiwalowego konkursu. Sezonowy deser (np. z wykorzystaniem typowych, majowych owoców), serwowany wraz z kawą, w wersji festiwalowej musi kosztować 7 zł.
Również w tej rywalizacji decydują łodzianie w głosowaniu smsowym, a także jurorzy. Już w ostatni weekend maja dowiemy się, gdzie można napić się najlepszej „małej czarnej” i zjeść pyszne, słodkie co nieco.
Nie czekaj dłużej, zgłoś swoją restaurację i kawiarnię już dziś do 9. edycji Festiwalu Dobrego Smaku - ulubionego festiwalu łódzkich smakoszy!!
Na zgłoszenia czekamy tylko do 15 kwietnia!